מיד היה ברור שיש כאן שתי בעיות:
8 שנים חלפו מאז, הילד למד תחביר, הוא מתכנת ובונה אתרים, והוריו? מדדים אחריו ושומרים עליו.
אז כן, יש לו מחשב משלו. וכן, המחשב בחדרו ולא באזור ציבורי בבית. ויש טאבלט, ויש טלפון חכם. אבל יש הדרכה ויש השגחה.
למעננו ההורים אספתי עצות שיגנו על ילדינו הרכים הגולשים בים האינטרנט הסוער.
נער רזה בן 15 או גבר כרסתן בגיל 51?
האינטרנט אנונימי, לטוב ולרע. האנונימיות משחררת מבושה ואפשר להתייעץ עם פסיכולוג בפורום מקצועי, האנונימיות גם משחררת את השדים מהארון והנער בן ה-15 ש”מתחיל” עם בתך יכול להתגלות כגבר כרסתן בן 51.
מה עושים? מסבירים לילדים ש:
- לא חושפים פרטים שמאפשרים איתור מחוץ לרשת! לא מוסרים שם מלא, תמונה, כתובת, מספרי טלפון, שם בית ספר, כתובת מייל אישית.
- בוחרים שם משתמש לא יסגיר פרטים אישיים. שם פרטי בצירוף מספרים הוא כינוי טוב. לדוגמא: yael77.
- לא נפגשים עם אדם שמכירים רק מהאינטרנט.
הם רוצים להתכתב במייל? שיפתחו מייל חינמי ייעודי להתכתבויות באינטרנט, בגוגל – למשל.
הם רוצים לפגוש מכר “מהאינטרנט”? שיעשו זאת באישורכם, הפגישה הראשונה תתקיים במקום ציבורי, בטוח, ורק בליווי – שלכם או של מבוגר אחר.
מה הסיסמא שלך?
אתרים רבים דורשים רישום ובחירת שם משתמש וסיסמא. אלו הם המפתחות לזהות המשתמש, בעזרתן נוכל לגלוש מכל מחשב שהוא באותה זהות.
- סיסמא מורכבת וכזו שלא תהיה משויכת אליהם בקלות. לא להשתמש בשם, תאריך לידה, שם הכלב המשפחתי וכו’. צריך לבחור סיסמא שלא ניתן יהיה לעלות עליה בכמה ניסיונות.
- הסיסמא היא אישית וסודית. כאשר הם גולשים בבתים של חברים עליהם להקפיד לא לאפשר למחשב לשמור את הסיסמא (יש קוביה קטנה בה מסמנים V – לפעמים הוא מסומן כברירת מחדל ויש למחוק אותו), הם צריכים להקפיד לצאת מהאינטרנט בתום הגלישה (log out), כדי שלאדם שגולש אחריהם לא תהיה גישה לסיסמא שלהם.
- אסור למסור סיסמא אישית לאיש, גם לא לחברים הכי טובים שלהם. יש רק יוצא מן הכלל אחד – אמא ואבא. דרשו לקבל את כל הסיסמאות של ילדיכם, לכל האתרים ותיבות המייל שלהם. היכנסו מידי פעם, בידיעתו של הילד, ובדקו מה קורה שם. נכון יש כאן פגיעה בפרטיותו של הילד, אולם עדיף שאתם תפגעו בפרטיותו מאשר הוא ייפגע על ידי מישהו אחר!
תכנים פוגעים
כל אחד יכול להעלות אתר לרשת, כל אחד יכול לכתוב ככל העולה על רוחו בפורומים וברשתות החברתיות. כך תמצאו באינטרנט ניתוחים מופלאים של שירתו של ביאליק וגם הדרכה מדויקת איך להכין פצצת אטום קטנה.
הטכנולוגיה מאפשרת לכם להגן על הילדים ולרכוש תכנות חסימה. החוק מחייב את ספקיות האינטרנט לספק למשתמשיהן תכנה חינמית.
גם אם התקנתם תכנה כזו, ההגנה לעולם אינה מושלמת. יש להנחות את הילדים שאם הם נתקלים בתכנים מעליבים, פוגעים וכד’ באתרים, בצ’אטים או במיילים, שיקראו לכם לראות. יחד תחליטו מה לעשות. אם אתם לא בסביבה שלא יסגרו את החלון – ויראו לכם מאוחר יותר. בכל מקרה שלא יענו למיילים או למסרים פוגעים.
מצד שני, הנחו אותם לא להעלות תכנים פוגעים בעצמם, לא להשמיץ מורים או ילדים אחרים, לא לפתוח בפייסבוק קבוצות עוינות וכד’.
הורדת תכנים מהרשת
אל תאפשרו לילדים להוריד תכנים לפני אישור שלכם לפני כל הורדה והורדה. כך תוכלו להימנע מהכנסת תכנים פוגעים, מהורדות לא חוקיות ומייבוא וירוסים שונים למחשב הפרטי שלכם.
- ילדים לא צריכים לרשום שם מלא, כינוי יספיק. האלמנט של איתור חברים שלמדו איתך לפני 40 שנה ביסודי לא רלוונטי. החברים שלהם ימצאו אותם לפי הכינוי שלך…
- לצנזר פרטים אישיים ותמונות, הן כדי למנוע זיהוי על ידי גורמים לא רצויים (סוטים, כן?), הן כדי לשמור על פרופיל נקי. חשוב להדגיש לילדים שפרטיהם יישארו ברשת לדראון עולם. כדי להמחיש זאת עשו איתם תרגיל קטן וחפשו את שמם בגוגל, גם בתמונות. כמות התוצאות תפתיע אתכם.
- היו חברים שלהם בפייסבוק, כך תוכלו לראות מה קורה בפרופיל שלהם. אבל – זכרו מה מטרת החברות והיו חברים שקטים. אל תגיבו ואל תביכו אותם !!!!!
גלישה מטלפונים חכמים
אפשר היום לרכוש באינטרנט בניין שלם בלי לצאת מהבית. ישנן מספר שיטות תשלום, השיטה המוכרת יותר היא תשלום בכרטיס אשראי, הסיכון? ילד אינטליגנטי בן 8 יכול לרכוש 8 מיליון גוגוס ולחייב את הכרטיס של אבא.
גם כאשר הרכישה מוסכמת עליכם, יש לוודא שהאתר מגובה בישות חוץ אינטרנטית אמינה. החוק מגן על רוכשים באינטרנט, אולם עדיין אפשר ליפול בפח.
בנוסף אל תתנו לילדים למלא את פרטי כרטיס האשראי בעצמם, מלאו בעצמכם את פרטי התשלום. הרגילו אותם שכרטיס האשראי הוא אישי ולא ניתן להעברה. הסבירו להם ששימוש בכרטיס אשראי של ההורים ללא רשותם הוא גניבה לכל דבר.
מספר הטלפון הנייד הוא אמצעי תשלום!
ברשת קיימים משחקים והגרלות קלים ומפתים, המציעים אפשרויות זכייה מדהימות. כל מה שצריך לעשות כדי להתחיל לשחק הוא להזין את מספר הטלפון הנייד ולקבל קוד.
באותיות קטנות, קטנות, קטנות, מפרטים מהן העלויות (הגבוהות) של ההשתתפות במשחקים, התשלומים יורדים ישירות מחשבון הנייד שהוזן. כך, ילדכם, יכול, לבזבז בתמימות עשרות ומאות שקלים לחודש, אתם תגלו את זה רק כשתראו את החשבונית – אם אתם בכלל בודקים אותה (מניסיון אישי).
תכנות סינון ומעקב
תוכלו להתקין במחשב תכנות המסננות אתרים אסורים (סקס, הימורים וכו’). ספקי האינטרנט מחויבים על פי חוק לספק תוכנות כאלו חינם. התכנות עובדות בדרך כלל על סינון של מילים “אסורות”. הן אינן מספקות חסימה של 100%. אתרים מסוימים עלולים להסתנן לתוצאות החיפוש – מחד, מאידך – אתרים לגיטימיים יכולים להיחסם רק בגלל שמופיעה בהן מילה “אסורה” אפילו אם ההקשר חינוכי. התכנות מאפשרות למשתמש הוספה ידנית של אתרים מותרים או אסורים לגלישה ובכך להשיג תוצאות טובות יותר.
הבעיה היא שלעולם לא נוכל לספק הגנה מלאה לילדים. לכן חשוב בעיני להשקיע בחינוך ובהסברה שיאפשרו להם לדעת איך להתגונן בעולם הוירטואלי, כמו גם באמיתי.
ניתן גם להתקין במחשב תכנות מעקב, הללו מספקות מידע בדיעבד(!) על אופי השימוש שנעשה במחשב, לאילו אתרים גלש המשתמש, באילו תכנות השתמש ואפילו מה הקליד. לתכנות אלו שני חסרונות, הן אינן מגבילות את ביצוע הפעולה עצמה והן מהוות הפרה בוטה של פרטיותו של הצאצא.
ולסיכום – מה עושים?
ראשית מסבירים, בהמשך משגיחים. היו קשובים לילדיכם. שימו לב לשינויים בהתנהגות. אם הילד גולש שעות רבות מדי, אם הוא מפסיק לגלוש בכלל, אם הוא משוחח בטלפון עם אנשים לא מוכרים לכם, אם הוא יוצא מהבית ואינכם יודעים להיכן. צריכה להידלק נורה אדומה. דברו עם הילדים על הסכנות שברשת, עודדו אותם להתייעץ איתכם בכל מצב.
וטיפ קטן:
גלו עניין בפעילותם של ילדיכם, במחשב בכלל ובאינטרנט בפרט. אם אתם חובבי מחשבים – הרווחתם תחביב משותף ומקרב. אם אינכם מבינים דבר, אדרבא ואדרבא, זו ההזדמנות שלכם ללמוד מילדיכם, זה יקרב ביניכם ויעצים את הילדים.
כך תכירו את עולמם, תדעו במה הם עוסקים ותוכלו להיות יותר קשובים להם.
הכי חשוב, לא לחסום את אפשרות הגלישה באינטרנט בפני ילדיכם. האינטרנט, כמו העולם, מציע מגוון עצום של חוויות, מידע ומפגשים (וירטואליים) מרתקים, כדאי ליהנות מכל הטוב ולהיזהר מהרע.
אסתי